Skip to main content
workshops & training

Workshop Familieopstellingen

By 28 maart 2019No Comments


Heb je te maken met regelmatig terugkerende gevoelens en emoties of frustraties en irritaties die je niet kan verklaren? Voel je je soms buitengesloten op je werk of binnen je relatie? Loop je aan tegen dezelfde soort baas, ook al ben je diverse keren van baan verwisseld. Mogelijk zit je vast in een patroon zonder dat je je er bewust van bent. Een familieopstelling is dan een krachtige manier om inzicht te krijgen in de onderliggende redenen voor jouw gedrag, gevoel of emotie. Inzicht is de eerste stap naar de mogelijkheid om iets te veranderen aan de situatie waarin je terecht bent gekomen.

Hoe werkt een familieopstelling?

Ingrijpende gebeurtenissen binnen je familiesysteem kunnen onbewust generaties lang doorwerken. Vaak gaat het om zaken waarover niet meer gesproken mag worden, over personen die iets hebben gedaan wat niet mocht of over doden die niet herdacht mogen worden. Het kan ervoor zorgen dat jij je hierdoor onbewust genoodzaakt voelt om de taken van een ander uit te voeren of een andere positie binnen het gezin in te nemen dan voor jou bedoelt is. Feitelijk leid je het leven van een ander en je voelt wel dat er iets niet klopt, maar je kan de vinger er niet opleggen. Dit leidt vrijwel altijd tot problemen. Meestal vind je dan dat deze problemen door anderen worden veroorzaakt, maar feitelijk ben je zelf de aanleiding.

Ook kan het gebeuren dat gebeurtenissen weer doorwerken in jouw gezin. Je ziet iets van een voorouder in je zoon, je bent toch terecht gekomen in dezelfde dynamiek met je dochter die je ook had met je moeder en zo graag had willen voorkomen. Je zit dan in een verstrikking.

Tijdens een familieopstelling werk je als vraagsteller met representanten die namens jou een persoon, gebeurtenis of gevoel/emotie vertegenwoordigen. Er ontstaat een krachtig veld tussen vraagsteller en representanten waarbinnen zichtbaar wordt wat je blokkeert of nog in de weg staat om je eigen pad te kunnen bewandelen. De begeleider van de opstelling onderzoekt waar de opstelling vraagt om een interventie die tot gevolg heeft dat er weer balans en evenwicht ontstaat binnen jou familiesysteem. Je kan dit direct merken doordat de representanten in de opstelling tot rust komen. Met de inzichten die een familieopstelling je geeft kan je nieuwe keuzes en beslissingen nemen die beter afgestemd zijn op wat echt goed is voor jezelf.

Voor een representanten is een familieopstelling ook heel interessant. Meestal sta je niet voor niks op een bepaalde positie binnen de opstelling.

 Agenda:

  • woensdag 1 mei 2019, 19:00 – 22:0 uur
  • dinsdag 11 juni 2019,   19:00 – 22:0 uur

Locatie

Marconilaan 2, Eindhoven (locatie Yogatrainer)

Kosten

Vraagsteller: € 55,–

Reresentant: € 15,–

Aanmelden kan door hier te klikken.

Heb je vragen dan kan je natuurlijk een e-mail te sturen maar info@blauwe-storm.nl‘Zo doen wij dat nou eenmaal’ of ‘typisch ons moeder’, wie kent deze opmerkingen niet als iemand iets vraagt over jouw familie, je partner, ouders, broer of zus. Dat we veel van onze familie vanzelfsprekend vinden, wil niet zeggen dat we daar ook blij mee zijn. Zou je niet liever hebben dat je vader wat anders tegen je zeggen zou, dat je partner soms anders deed, dat je kinderen je wat meer zien staan? Voor veel mensen is het een opluchting als ze het huis uit gaan, nu kunnen ze eindelijk doen wat ze zelf willen. Maar is dat ook zo?


We komen allemaal uit een gezin en de meesten van ons vormen ook weer een nieuw gezin. Net als een voetbalteam speelt volgens een bepaalde tactiek, fungeert ook een gezin volgens vaste regels en patronen. Deze regels zijn voor de leden van het gezin bekend, herkenbaar en vanzelfsprekend. Voor ‘buitenstaanders’ kan dit onbekend, verwarrend of zelfs onaangenaam zijn. Maar net als bij een voetbalteam waarbij spelers ‘uit positie lopen’ kan dit binnen een gezin of familie ook gebeuren. Vaak hebben we dat niet in de gaten terwijl de gevolgen groot kunnen zijn. Je merkt dat aan allerlei dingen, maar je kan het niet verklaren:


  • Problemen in de partner-relatie;
  • altijd ruzie tussen de kinderen;
  • terugkerende ziektes of gezinskwaaltjes


De oorzaak hiervan kan te maken hebben met onbalans binnen het gezin waardoor de aandacht en energie naar de verkeerde zaken gaat. Dit gebeurt vrijwel altijd onbewust, maar de consequenties zijn soms verstrekkend. En er is vrijwel altijd een goede reden voor die, wanneer eenmaal gezien en begrepen, eigenlijk niet meer zo heel erg nuttig blijkt te zijn.


Met een (familie)opstelling kan je inzicht krijgen in de dynamieken die spelen in je eigen gezin. Inzicht geeft de mogelijkheid om iets te veranderen aan ongewenste situaties.


 


 


 

Familieopstelling Aanmelden
admin

Leave a Reply