Skip to main content

Opgroeien is een dagtaak. Hoe ontplooi je jezelf in een wereld die constant in beweging is? Hoe ga je om met een omgeving die eisen en voorwaarden aan je stelt? Wat wordt van jou verwacht binnen het gezin waarin je opgroeit, de school waar je naar toe gaat of de sportclub waarvan je lid bent. Volwassen worden is een proces waarin je als jong mens je identiteit
ontwikkelt, leert kiezen en verantwoordelijkheid nemen voor deze keuzes. Een kind leert dat er een balans is tussen wat goed is voor zichzelf en wat nodig is om in harmonie met zijn omgeving te leven. Als baby is er geen enkel ik-bewustzijn, vervolgens ontwikkelt zich een ego waarmee het kind zich identificeert. Vanuit dit ego-bewustzijn treedt ieder kind de wereld tegemoet en leert samenwerken en begrenzen. Voor het éne kind is dit eenvoudiger dan het andere. Dat is prima, opgroeien is geen wedstrijd en iedereen doet dat op de manier die het beste bij zijn omstandigheden past.

Iedereen kent het sprookje van Hans-Christaan Andersen over het lelijke jonge eendje dat uitgroeit tot een gracieuze mooie zwaan. Met veel pijn en moeite weet de jonge eend te overleven in een wereld die vijandig, koud en kil lijkt. Uiteindelijke wordt ze beloond voor haar doorzettingsvermogen. Ondanks alle tegenslagen heeft ze volgehouden. Ze is gegroeid, dwars door de weerstand heen. Zonder het zelf te beseffen is ze veranderd in de knappe jonge zwaan. Pas als ze zichzelf terug ziet in de weerspiegeling van het water, begrijpt ze dat het negatieve beeld dat ze van zichzelf had, niet klopt met de realiteit. Voor sommige kinderen en jongeren is de weg naar volwassenheid een flinke uitdaging, net als geldt voor de jonge zwaan uit het sprookje. Zij kunnen wat extra hulp en gebruiken.

Blauwe~Storm verzorgt trainingsprogramma’s  voor kinderen die willen leren hoe ze hun sociale weerbaarheid willen vergroten door te leren hun eigen ruimte in te nemen.

 

Zo ben ik, hoe ben jij? sociale weerbaarheid voor kinderen en jongeren.

In de training ‘Zo ben ik, hoe ben jij?’ wordt kinderen en jongeren geleerd hoe ze hun sociale weerbaarheid kunnen vergroten. In de training ontdekken kinderen spelenderwijs hoe ze zichzelf kunnen zijn te midden van een bewegelijke en deels niet beïnvloedbare wereld. Ze leren letterlijk en figuurlijk hoe ze hun eigen ruimte kunnen innemen door grenzen te stellen en te bewaken. In deze training vergroten kinderen en jongeren hun comfortzone door kleine stapjes te maken. Zo leren ze zichzelf beter kennen, te respecteren en accepteren. In dit leerproces worden ze ook geconfronteerd met de grenzen van anderen. Hoe ga je daar respectvol mee om?

De eerstkomende training start op donderdag 14 maart 2018

Klik hier voor meer informatie over deze training of meldt je direct aan voor de eerstkomende training.